Rotstraal is een veelvoorkomende aandoening bij paarden die veel ongemak kan veroorzaken. Het is een infectie van de straal van de hoef, gekenmerkt door een sterke geur, een verweking van het hoornweefsel en soms zelfs kreupelheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar, en één van de benaderingen die vaak wordt gebruikt, is het gebruik van biotine voor paarden. In dit artikel gaan we dieper in op rotstraal, behandelingsopties en de rol van biotine bij het bevorderen van een gezonde hoefgroei.

Wat is rotstraal?

Rotstraal is een infectie van de straal, het V-vormige gebied tussen de zool en de hielen van de paardenhoef. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die gedijen in vochtige, modderige omgevingen, zoals modderige paddocks of stallen. De bacteriën kunnen de hoornweefsels van de straal aantasten en een rottingsproces veroorzaken, wat resulteert in een onaangename geur en ontsteking.

Behandeling van rotstraal

Rotstraal behandelen vereist een grondige reiniging en desinfectie van de aangetaste hoef. Hier zijn enkele belangrijke stappen die kunnen helpen bij het behandelen van rotstraal:

  1. Reiniging: Verwijder eerst voorzichtig alle losse en aangetaste delen van de straal met behulp van een hoefkrabber. Zorg ervoor dat je grondig reinigt en dat er geen vuil of modder achterblijft.

  2. Desinfectie: Gebruik een speciale hoefdesinfecterende oplossing, zoals een chloorhexidine-oplossing, om de aangetaste delen van de hoef te desinfecteren. Breng de oplossing aan met een schone doek of een speciale hoefborstel en zorg ervoor dat het goed doordringt in de straal.

  3. Droog houden: Houd de hoef zo droog mogelijk om verdere bacteriegroei te voorkomen. Laat je paard niet in vochtige omstandigheden staan en gebruik bijvoorbeeld een hoefverband om de hoef te beschermen.

  4. Overleg met een dierenarts: Bij ernstige gevallen van rotstraal of bij aanhoudende problemen is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Zij kunnen aanvullende behandelingen of medicijnen voorschrijven, afhankelijk van de specifieke situatie van jouw paard.

De rol van biotine bij gezonde hoeven

Biotine is een belangrijk voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt om de algehele gezondheid van hoeven te bevorderen. Biotine is een B-vitamine die een rol speelt bij de vorming van keratine, het belangrijkste structurele eiwit in de hoornachtige weefsels van de hoef. Het regelmatig toedienen van biotine kan helpen bij het 

verbeteren van de hoefkwaliteit en groei, waardoor de weerstand tegen aandoeningen zoals rotstraal wordt verhoogd.

Het is echter belangrijk op te merken dat biotine alleen geen wondermiddel is voor rotstraal. Het is essentieel om een grondige hoefverzorging te handhaven en de behandeling van rotstraal serieus te nemen. Biotine paard kan dienen als een aanvullende maatregel om de gezondheid van de hoeven te ondersteunen en het risico op infecties te verminderen.

Rotstraal is een veelvoorkomende hoefprobleem bij paarden, maar met de juiste behandeling en zorg kan het succesvol worden aangepakt. Zorg voor een goede hygiëne en droge omstandigheden, en maak gebruik van hoefdesinfectiemiddelen om de bacteriën te bestrijden. Bovendien kan het gebruik van biotine als voedingssupplement helpen bij het bevorderen van gezonde hoeven en het verminderen van het risico op rotstraal. Raadpleeg altijd een dierenarts voor specifieke adviezen en behandelingen voor jouw paard.

Onthoud: gezonde hoeven zijn de basis voor het welzijn en de prestaties van jouw paard. Zorg goed voor ze!

Door Redactie