Helaas loopt niet alles in elke familie soepel, soms ontstaan er ruzies, frustraties of fricties die veel invloed kunnen hebben op de onderlinge verhoudingen. En dat is jammer, en kan voor veel onrust en ruzies zorgen. Ervaar jij ook moeilijke familierelaties, en wil je hier iets aan doen? In deze blog zetten we een aantal tips op een rijtje die je mogelijk hierbij zouden kunnen helpen.

Verschillen

Je kunt je familie nou eenmaal niet kiezen, je hebt het met elkaar te doen. En soms ben je nou eenmaal heel anders dan je familie. En dat kan voor veel frictie en onbegrip zorgen, van twee kanten kunnen mensen het idee hebben dat ze er niet goed bij passen. Het begint daarom allemaal met de acceptatie dat dit nou eenmaal zo is: je bent allemaal je eigen persoonlijkheid en kiest een levenswijze die hierbij past. Dus laat die verschillen er zijn en probeer elkaar niet te overtuigen van je eigen standpunten. Misschien kun je zelfs iets leren van elkaar! In sommige gevallen zijn de verschillen wel heel groot, en vragen sommige familieleden zich af hoe ze überhaupt familie kunnen zijn. In dergelijke gevallen kan een DNA-test zoals een vaderschapstest uitsluitsel geven.

Kern

Als je fricties ervaart is het ook goed om na te gaan wat die frictie veroorzaakt. Ga terug naar de kern van het probleem en bespreek dit eventueel met elkaar. Voel jij je bijvoorbeeld onbegrepen, omdat je familieleden altijd met tegenargumenten komen als jij je verhaal doet? Dan kun je dit tegen ze zeggen, dat jij je in een dergelijke situatie onbegrepen voelt en dat dit je onzeker maakt. En als jij bijvoorbeeld het idee hebt dat je familie weinig interesse toont in jou en je bezigheden, dan kun je aangeven dat je het fijn zou vinden als ze wat vaker vragen zouden stellen over jouw leven. Omdat jij je dan gezien en gewaardeerd voelt. Ga ook eens bij jezelf na welk gedrag van jou verkeerd kan worden opgevat door je familieleden, en vraag eventueel door om te kijken wat hen bij hen een naar gevoel oplevert.

Leuke input

Het is belangrijk om ook voor genoeg leuke momenten samen te blijven zorgen, juist als het contact niet altijd van een leien dakje loopt. Als je genoeg leuke momenten samen meemaakt legt dit gewicht in de schaal om de balans naar het positieve te trekken. En zo heb je weer een buffer waar je op kunt teren als het allemaal wat moeilijker gaat. Kies bijvoorbeeld een activiteit die je allemaal leuk vindt en creëer zo weer mooie herinneringen samen. Zo heb je iets om fijn op terug te kijken.

Door Redactie