Misschien kan je je het moment nog wel goed herinneren. Je stapt voor de eerste keer ooit in een auto. Misschien heeft je vader of moeder je wel een keer een stukje laten rijden op de camping, maar daar is het dan ook bij gebleven. Bij je eerste rijles ga je met nagenoeg geen ervaring de weg op. Dit is voor zowel jou als de instructeur een spannend moment. Jullie gaan er beide achter komen wat voor instap talent jij hebt op het gebied van rijden. Bij het lessen in een auto kun je alles zelf besturen, maar de instructeur heeft ook een rempedaal, een gaspedaal en een koppeling. Ook kan er wanneer nodig een stuurcorrectie worden gemaakt. We spoelen een aantal jaar door, inmiddels rijd je al zo’n vijf jaar en denk je terug aan dat eerst moment in de auto met de rijinstructeur. Misschien is zo’n baan ook wel iets voor mezelf, denk je dan. In deze blog gaan we dieper in op wat het inhoud op een de opleiding tot instructeur te volgen.

Alle informatie

Om een opgeleide rijinstructeur te worden moet je een aantal fases doorlopen. De eerste fase bestaat uit twee onderdelen, namelijk theorie en praktijk. Bij het theoriegedeelte wordt gekeken naar de gehele omgeving rondom het autorijden, en welke regens hier aan zijn verbonden. bij het praktijkgedeelte krijg je uitleg over hoe je het voertuig moet besturen. Bij fase 2, die ook in twee onderdelen uiteenvalt, wordt gekeken naar het coaching deel. Hier leer je hoe je bovenstaande informatie moet overbrengen op een onervaren persoon. In de derde en laatste fase ga je stage lopen. Vaak is dit ongeveer 80% actief, en 20% passief. Hierna moet je een examen op de werkplek met succes afronden. Wanneer dit is gelukt ben je een bevoegde instructeur.

Eisen

Om überhaupt in aanmerking te komen voor het behalen van je instructeurspas moet je aan een aantal eisen voldoen. Een Rijinstructeur worden kan niet zonder meer. Als eerst moet je uiteraard in het bezit zijn van een geldig B rijbewijs. Ook moet je een VMBO in de theoretische of gemengde leerweg hebben. Ook moet je in het bezig zijn van een VOG, dit staat voor verklaring omtrent gedrag. Er zijn hier binnen een aantal punten waaraan je moet voldoen. Weet jij niet zeker of je in aanmerking komt voor het zijn van een rijinstructeur kun je gebruik maken van een geschiktheidstest waarin wordt gekeken of het zijn van een rijinstructeur iets voor jou is.

Door Redactie