We zijn de tijd voorbij dat we altijd maar overal klakkeloos naartoe vliegen, ons afval op straat gooien en overal pesticiden op spuiten. De wereld is in de afgelopen tien jaar enorm veranderd wat betreft groen zijn en duurzaamheid. We leren over onze carbon footprint nu op de basisschool, thuis wordt er vaker wél gerecycled dan niet en we vervangen vliegen waar mogelijk door per trein en boot te reizen.
Ook in de modewereld zijn ze veel bewuster van de fast fashion en het effect daarvan. Massa-geproduceerde producten komen binnen een kleine tijd allemaal weer op de vuilnisbelt, waarna mensen nieuwe producten kopen, en ook deze weer vervangen. Merken die een effort maken om de wereld wat duurzamer te maken, steken meer tijd, energie en geld in duurzame producten, zoals het materiaal waar de producten van zijn gemaakt. Zo ook Veja, een Frans merk dat bekend staat om zijn Veja heren sneakers en Veja dames.

Veja betekent 'Zie'.

Veja is Portugees voor 'Zie', en het Frans-Braziliaanse merk wil ons zeker laten inzien dat het produceren van producten ook beter kan. Een wereld waarin de grote ketens groener gaan produceren betekent minder afval, minder verwerkingsstoffen, het beter uitbetalen van de boeren en fabrieksarbeiders, maar waarschijnlijk ook het (licht) verhogen van de prijs van de producten om dit te bewerkstelligen. Grote ketens houden hun lijn van producten graag toegankelijk voor allen en dus laaggeprijsd.

Hoe doen ze het?

Wat Veja doet is erg baanbrekend. Ze zijn in het Parool zelfs "Het Groenste Merk' genoemd in 2019.
Zij maken hun schoenen namelijk van wild rubber, biologisch katoen en plantaardig gelooid leer. Het rubber dat aan de onderkant van de schoen en de zool gaat, komt uit het Amazone gebied dat 'wild rubber' produceerd. Wat wild rubber is? Dat is afgetapt boomsap van bomen, waar later van stammen die in het Amazone gebied wonen, rubber van wordt gemaakt! Dit verkopen ze weer door aan de makers van de Veja schoenen.
De schoenen worden vervolgens duurzaam geproduceerd en de katoenboeren worden zelfs dubbel de marktwaarde uitbetaald.
Voor alle vegan fans: goed opletten! Veja heeft zelfs een compleet vegan lijn uitgebracht. Nu kun je vegan eten, én de show stelen!

Trendy.

Bij duurzaamheid denk je wellicht niet meteen aan de meest 'coole' of trendy producten. Toch bewijst Veja het tegendeel; de sneakers zijn een klassieke tijdloze witte schoen met kleuraccenten zoals rood, lichtroze, of blauw. Met het logo op de zijkant en perforaties aan de voorkant, is het een modebewuste én milieubewuste keuze.
Save the environment, shop Veja!

 

Door Redactie