Zodra je de keuze hebt gemaakt om je huis te gaan verduurzamen of een woning te kopen die al zeer energiezuinig is, krijg je te maken met extra kosten. Want verduurzaming is nou eenmaal niet goedkoop, er zit een behoorlijk prijskaartje aan. Om je hierin tegemoet te komen heeft de overheid een aantal maatregelen bedacht om je te stimuleren. Zo wordt het verduurzamen van je woning een stuk aantrekkelijker. In dit artikel gaan we in op welke mogelijkheden er zijn betreffende een bestaande en nieuwe hypotheek. Want wist jij dat je kunt financieren tot wel 106%?  

Welke verduurzamingen zijn er? 

Een van de eerste dingen waar je waarschijnlijk aan denkt bij het verduurzamen van je woning zijn zonnepanelen. De panelen op het dak of in de tuin zetten de zonne-energie om in elektriciteit. Dat scheelt weer op je energierekening. Maar, er zijn meer opties. Zo kun je de vloer isoleren, het dak isoleren, het glas vervangen door glas met een hogere isolatiewaarde of kiezen voor een (hybride)warmtepomp. Om je flink te stimuleren, kun je ook gebruik maken van verduurzamingsmaatregelen. Misschien is het voor jou voordelig om je huidige hypotheek aan te passen of is het juist verstandiger om een tweede hypotheek op te nemen.

4 opties voor een verduurzamingshypotheek 

Er zijn vier mogelijkheden voor een verduurzamen woning hypotheek. Zo kun je meer hypotheek opnemen voor de verduurzaming of verbouwing van je woning. Hieronder lees je welke opties dat zijn.  

  • Een nieuwe hypotheek afsluiten. Dit is de meest eenvoudige optie. Normaal gesproken mag je tot maximaal 100% van de waarde van de woning financieren. Kies je voor verduurzaming van je woning, dan loopt dit op tot maximaal 106% van de waarde van de woning. Maar, dit geld mag je alleen besteden aan het energiezuinig(er) maken van je woning of als je een woning gaat kopen die al zeer energiezuinig is. 
  • Heb je al een hypotheek? Dan kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek over te sluiten naar een nieuwe, inclusief de extra 6% leenruimte.  
  • Je kunt ook een tweede hypotheek afsluiten, dit doe je door de opgebouwde overwaarde.  
  • Als laatste kun je kiezen om je hypotheek maximaal te verhogen in het geval van verduurzamingsmaatregelen of door een duurzaamheidslening.  

Kom je er niet helemaal uit en wil je meer informatie over hypotheek verhogen? Dan kun je het beste een afspraak maken met jouw hypotheekadviseur. Hij kan je precies vertellen wat er in jouw situatie financieel mogelijk is. Een hypotheek blijft immers maatwerk.   

Door Redactie