De feestdagen komen er weer aan en dat betekent een leuke periode vol gezelligheid, kerstfilms en lekker eten! Heerlijk, wij hebben er zin in! Maar we weten ook dat de kerstperiode voor veel mensen een periode vol stress en verplichtingen is. En dat is jammer, want dat is helemaal niet per se nodig. Want je kunt je kerstdagen ook zeker op een ontspannen en fijne manier doorbrengen. Hoe? In deze blog geven we je een aantal tips, hopelijk heb je er iets aan.

Verwachtingen

Als eerste tip willen we het hier even hebben over verwachtingen. Want in veel gevallen komt stress door de verwachtingen die jij zelf ervaart, of de verwachtingen die anderen zullen hebben (denk je). Jij bent daarmee zelf degene die de stress creëert. Zo stellen mensen vaak hele hoge eisen aan hun eigen kookkunsten, en denken dat hun gasten een culinair vijf-sterren menu verwachten, terwijl je gasten ook al lang blij zijn met een lekker eenvoudig maaltje en wat gezelligheid. Dus wees niet te streng voor jezelf en hou voor ogen dat het vooral leuk moet blijven! Gun jezelf ook een ontspannen kerst en kijk hoe de avond zich ontwikkelt als je het wat meer op de vrije tour laat.

Voorbereiding

Verder geldt, de voorbereiding is het halve werk. En met een goede voorbereiding kun je jezelf dus heel wat stress besparen, door van tevoren al te regelen wat kan. Zo hoef jij niet op het moment suprême in de keuken te stressen met 5 pannen op het vuur, terwijl je gasten gezellig binnen spelletjes aan het doen zijn… Maak daarom een goede planning en kijk wat je wanneer kunt voorbereiden. Het begint met de boodschappen, doe al zo veel mogelijk van tevoren. Zo hoef je niet in een overvolle supermarkt tussen alle anderen te zoeken naar nét dat ene ingrediënt. En begin vervolgens ook al eerder met koken, sommige gerechten kun je prima van tevoren maken en dan op het moment zelf weer opwarmen.

Makkelijke optie

Maak het jezelf ook niet al te moeilijk en ga gewoon voor de makkelijke optie. Dus je kunt zelf uren in de keuken staan om zelf een soep te koken bijvoorbeeld, of een stoofpotje, maar deze items kun je ook prima kant-en-klaar uit de supermarkt halen. Of kijk eens naar restaurants in de buurt, veel restaurants bieden heerlijke afhaal kerstmenu’s aan. Zo geniet je niet alleen van een lekker en makkelijk kerstmenu maar steun je ook nog je lokale horecaondernemer. Hetzelfde geldt voor je kerstoutfit, maak het jezelf niet te moeilijk maar ga voor items waarmee je makkelijk mooi en verzorgd voor de dag komt. Zoals strijkvrije overhemden, je pakt ze uit je kast en bent ready to go! Scheelt weer uren strijken voor al die feestdagen, en die uren kun je mooi voor iets anders gebruiken.

Fijne kerstdagen allemaal!

 

Door Redactie