Afscheid nemen is nooit leuk. Of het nu voor een tijdelijk afscheid is, of voor een erg lange, eigenlijk altijd, afscheid. Het blijft altijd zwaar en moeilijk. Ook als je er naar toe kan leven, maar helemaal wanneer het onverwachts komt. Afscheid, nee het is van niemand de favoriet. Ook niet wanneer het toch maar beter zo is. Afscheid is nooit fijn. Maar dan wil je er wel het mooiste van maken. En dat begint vaak bij een uitvaarcentrum of het opzoek gaan naar een uitvaartondernemer zoals een uitvaartondernemer Amsterdam.

 

Een mooi, maar vooral ook waardig afscheid

Iedereen wilt voor zijn dierbaren natuurlijk een mooi, maar vooral ook waardig afscheid. Je wilt ze nog een mooi moment in de schijnwerpers geven voor de laatste keer. En daarna is het niet meer. Dan blijf je bij de mooie herinneringen en blijf je over ze praten. Want vergeten zal je nooit doen natuurlijk. Zorg er voor dat wanneer je afscheid neemt, je de persoon in zijn waarde laat en je het een mooi afscheid geeft.

 

Want dat is voor jezelf, als nabestaande natuurlijk ook fijn. Je wilt een persoon wel zo herdenken hoe die is geweest, waar die voor stond en alle mooie verhalen die gemaakt en verteld zijn. Daar moet het afscheid om draaien. En zo maak jij zelf ook weer momenten aan die je later nog met mensen kan bespreken zodat je blijft herinneren en blijft praten. 

Het is al lastig genoeg dat je achter blijft met de pijn en verdriet, wat natuurlijk volkomen normaal is om te hebben. Maar het is een proces waar je door heen moet. Niet een heel leuk proces, maar het maakt je sterker en blijf herinneren en vooral ook praten. Dat is eigenlijk wel het aller belangrijkste.

 

Hoe zou jij jouw afscheid willen hebben

sommige mensen hebben er al wel eens over nagedacht en weten al paar dingen die zij op hun afscheid willen hebben. Zo hebben sommige mensen al een idee of ze een crematie of begrafenis willen. Of de plek waar ze begraven worden weten ze soms ook al. En sommige mensen hebben al wel eens zo nagedacht dat ze al muziek hebben die ze gedraaid willen hebben. En uiteraard ook wie er moet spreken. Want de een kan dat beter dan de andere. Maar je hebt altijd wel een beetje een beeld hoe je jouw afscheid wilt hebben en wat je absoluut niet wilt. Bespreek dit met jouw geliefde, want het is fijn om te weten voor hen.

Door Redactie